poniedziałek, 28 lipca 2014

FIOŁKOWO-NIEBIESKIE SEDNO PIELĘGNACJI

Boli Cię głowa? Wetrzyj w skronie kilka kropel olejku lawendowego!
Naturalny lawendowy olejek eteryczny otrzymywany jest z kwiatów rośliny Lavandula angustifolia poprzez destylację z parą wodną.
Główne skłdaniki olejku eterycznego to: 
  • octan linalylu,
  • D-linalol,
  • geraniol, 
  • terpineol, 
  • borneol,
  • cyneol. 
Ponadto w kwiatach lawendy znajdziemy...
antocyjany, kw. glikolowy, kw. walerianowy, kumarynę i garbniki.
Olejek, który ma delikatnie kwiatowy zapach komponuje się dobrze z większością zapachów, szczególnie dobrze z rumiankiem, sosną i geranium.
Olejek należy do najbardziej wszechstronnych – łagodzi kaszel, katar, uspokaja, łagodzi poddenerwowanie, stymuluje układ nerwowy.
Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego lawenda znajduje się w większości produktów do pielęgnacji stóp? Olejek posiada właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze - może być zatem wykorzystywany w walce z grzybicami skóry, stanami zapalnymi, egzemami.
Zatem jeśli stosujesz lawendę w pielęgnacji stóp – natura broni Cię przed infekcjami.
Jakie korzyści daje stosowanie lawendy w zabiegach na ciało? W przypadku masażu, zapobiega gromadzeniu się wody w organizmie, przez co może być pomocna w leczeniu cellulitu. Twoim problemem są rozstępy? Nie zapominaj o kąpieli w soli lawendowej! Jeśli cierpisz na bóle mięśniowe, zapalenia nerwów czy obrzęki – masaż oliwką z dodatkiem lawendy i olejku arganowego złagodzi drażniące napięcia

Najwięcej naturalnego olejku lawendowego znajduje się w produktach:
  • BCL SPA 4-step system Lavender&Mint:
  • BCL SPA oliwka do masażu Massage Oil Lavender, 
  • linia Pedi Sation by BCL 

Jolanta Gajda - kosmetolog, opiekun marki BCL

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz