czwartek, 30 października 2014

...KOMBUCZA?

Słyszałaś o tym, czym jest kombucza? Brzmi tajemniczo, jednak zapewniam Cię, że jest to składnik pełen dobroci – składnik obecny najpełniej w oliwkach Massage Oil BCL SPA Organics.



Kombucza jest niezwykle szlachetnym składnikiem aktywnym. Jest tym bardziej cenna, gdyż otrzymywana w procesach biotechnologicznych – niemożliwa do uzyskania syntetycznie.

Kombucza jest bogatym w antyoksydanty produktem fermentacji czarnej lub zielonej herbaty, przy czym różne herbaty odpowiedzialne są za dostarczanie różnych składników aktywnych.



Kombucza bogata jest w kwasy organiczne, AHA, witaminy z grupy B, witamina C, jony Cu, Zn, Fe, Mg, biotyki, polifenole – jednym słowem posiada składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania komórek skóry.



W składzie wyróżniamy następujące grupy substancji:

  • kwasy organiczne: octowy, glukonowy, szczawiowy, cytrynowy, jabłkowy, mlekowy, pirowuinogoronowy, kojowy, fosforowy,
  • spirytus etylowy,
  • witaminy: C, B1,
  • enzymy: katalaza, linaza, proteaza, zymaza, sacharaza, karbohydraza, amylaza, enzymy tryptyczne,
  • lipidy: sterole, fosfolipidy, kwasy tłuszczowe,
  • cukry: monosacharydy, polisacharydy,
  • pigmenty: chlorofil, ksantofil,
  • puryny pochodzące z liścia herbacianego.

*Źródło:Kombuchakombucza.pl



Poprawia sprawność systemu odpornościowego w witaminy z grupy B, kwasy organiczne, aktywne enzymy, aminokwasy i polifenole. Jest aktywnym składnikiem o działaniu przeciwzmarszczkowym, w związku z czym jest coraz częściej wykorzystywana w produktach typu anti-aging, w kosmetykach regenerujących do ciała. Produkty, w składzie których znajduje się kombucza poprawiają strukturę skóry, jej elastyczność i koloryt.



Nie dziwi zatem fakt, że kombucza doceniana była od wieków (szczególnie w Japonii, Rosji, Chinach) ze względu na swoje niezwykle wzmacniające właściwości. Nierzadko specjaliści medycyny niekonwencjonalnej leczyli za jej pomocą schorzenia i dolegliwości zdrowotne.



Produkt, jakim jest kombucza nierzadko służy także jako wewnętrzne wsparcie organizmu:

  • Alkalizuje organizm (kwasica, czy zakwaszenie organizmu, która m.in. sprzyja przerostowi drożdży candida albicans, to obecnie plaga cywilizacyjna);
  • Poprawia trawienie i wspomaga pracę wątroby i trzustki;
  • Pobudza metabolizm;
  • Wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej;
  • Łagodzi zaparcia;
  • Detoksykuje organizm;
  • Oczyszcza krew;
  • Reguluje ciśnienie krwi;
  • Reguluje poziom cholesterolu;
  • Zapobiega miażdżycy;
  • Zapobiega nowotworom;
  • Łagodzi bóle głowy i migreny;
  • Pobudza komórki do regeneracji;
  • Zawiera polifenole stanowiące grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki powodujące starzenie się oraz raka;
  • Zmniejsza wypryski – zmiękcza skórę;
  • Zmniejsza siwienie włosów;
  • Dodaje energii – pomaga w zespole przewlekłego/chronicznego zmęczenia;
  • Wpływa kojąco na układ nerwowy (łagodzi bezsenność, poprawia koncentrację, zmniejsza objawy menopauzy);
  • Bogata w przeciwutleniacze – niszczą wolne rodniki, które powodują starzenie oraz raka;
  • Odbudowuje tkankę łączną – pomaga przy zapaleniu stawów, dnie, astmie, reumatyzmie.

*Źródło:Kombuchakombucza.pl


Jolanta Gajda - kosmetolog, opiekun marki BCL

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz