Kombucza jest niezwykle szlachetnym składnikiem aktywnym. Jest tym bardziej cenna, gdyż otrzymywana w procesach biotechnologicznych – niemożliwa do uzyskania syntetycznie.
Kombucza jest bogatym w
antyoksydanty produktem fermentacji czarnej lub zielonej herbaty,
przy czym różne herbaty odpowiedzialne są za dostarczanie różnych
składników aktywnych.
Kombucza bogata jest w kwasy
organiczne, AHA, witaminy z grupy B, witamina C, jony Cu, Zn, Fe, Mg,
biotyki, polifenole – jednym słowem posiada składniki niezbędne
do prawidłowego funkcjonowania komórek skóry.
W składzie wyróżniamy następujące grupy substancji:
- kwasy organiczne: octowy, glukonowy, szczawiowy, cytrynowy, jabłkowy, mlekowy, pirowuinogoronowy, kojowy, fosforowy,
- spirytus etylowy,
- witaminy: C, B1,
- enzymy: katalaza, linaza, proteaza, zymaza, sacharaza, karbohydraza, amylaza, enzymy tryptyczne,
- lipidy: sterole, fosfolipidy, kwasy tłuszczowe,
- cukry: monosacharydy, polisacharydy,
- pigmenty: chlorofil, ksantofil,
- puryny pochodzące z liścia herbacianego.
*Źródło:Kombuchakombucza.pl
Poprawia sprawność systemu
odpornościowego w witaminy z grupy B, kwasy organiczne, aktywne
enzymy, aminokwasy i polifenole. Jest aktywnym składnikiem o
działaniu przeciwzmarszczkowym, w związku z czym jest coraz
częściej wykorzystywana w produktach typu anti-aging, w kosmetykach
regenerujących do ciała. Produkty, w składzie których znajduje
się kombucza poprawiają strukturę skóry, jej elastyczność i
koloryt.
Nie dziwi zatem fakt, że kombucza
doceniana była od wieków (szczególnie w Japonii, Rosji, Chinach)
ze względu na swoje niezwykle wzmacniające właściwości. Nierzadko
specjaliści medycyny niekonwencjonalnej leczyli za jej pomocą
schorzenia i dolegliwości zdrowotne.
Produkt, jakim jest kombucza nierzadko
służy także jako wewnętrzne wsparcie organizmu:
- Alkalizuje organizm (kwasica, czy zakwaszenie organizmu, która m.in. sprzyja przerostowi drożdży candida albicans, to obecnie plaga cywilizacyjna);
- Poprawia trawienie i wspomaga pracę wątroby i trzustki;
- Pobudza metabolizm;
- Wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej;
- Łagodzi zaparcia;
- Detoksykuje organizm;
- Oczyszcza krew;
- Reguluje ciśnienie krwi;
- Reguluje poziom cholesterolu;
- Zapobiega miażdżycy;
- Zapobiega nowotworom;
- Łagodzi bóle głowy i migreny;
- Pobudza komórki do regeneracji;
- Zawiera polifenole stanowiące grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki powodujące starzenie się oraz raka;
- Zmniejsza wypryski – zmiękcza skórę;
- Zmniejsza siwienie włosów;
- Dodaje energii – pomaga w zespole przewlekłego/chronicznego zmęczenia;
- Wpływa kojąco na układ nerwowy (łagodzi bezsenność, poprawia koncentrację, zmniejsza objawy menopauzy);
- Bogata w przeciwutleniacze – niszczą wolne rodniki, które powodują starzenie oraz raka;
- Odbudowuje tkankę łączną – pomaga przy zapaleniu stawów, dnie, astmie, reumatyzmie.
*Źródło:Kombuchakombucza.pl
Jolanta Gajda - kosmetolog, opiekun marki BCL
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz